Cropartyjanak.com :: Naslovnica
 
Friday 03.04.2020
Baterije webshop

16.05.2020 :: KD Vatroslava Lisinskog_‎Ivo Pogorelić_ glasovir

KD  Vatroslava Lisinskog_‎Ivo Pogorelić_ glasovir
IVO POGORELIĆ, glasovir

Program:
J. S. Bach: Engleska suita br. 3 u g-molu, BWV 808
L. van Beethoven: Sonata br. 11 u B-duru, op. 22
F. Chopin: Barkarola u Fis-duru, op. 60
F. Chopin: Preludij u cis-molu, op. 45
M. Ravel: Gaspard de la Nuit, M. 55

Legenda ciklusa za maestralnu završnicu

Legendarni pijanist Ivo Pogorelić obilježio je klasičnu glazbenu scenu našega vremena! Jedinstveni talent i inovativni pristup svrstavaju ga među najoriginalnije glazbenike današnjice. Njegov pustolovni duh, kojim otkriva nova područja glazbene ekspresije, utjelovljen je u pijanizmu najviše razine, superiorne virtuoznosti i tehničkog majstorstva. Sugestivnim interpretacijama, oblikovanima profinjenim glazbenim ukusom, rijetkim u današnje doba, proširio je obzore tumačenja i razumijevanja glasovirske literature, postavljajući nove standarde pijanističkim interpretacijama. Zahvaljujući beskompromisnim umjetničkim kriterijima i predanoj potrazi za idealnim izričajem, Pogorelić je, u više od četiri desetljeća sviranja, ostvario autentična postignuća, koja cijene i publika i kritičari, dok su njegovi koncerti diljem svijeta stekli status željno iščekivanih događaja.

“Pri slušanju Ive Pogorelića o tehnici se gotovo i ne razmišlja. Ona je neupitna i besprijekorna.“ Jagoda Martinčević, Jutarnji list

U sezoni 2018./2019., u kojoj je Pogorelić obilježio 60. rođendan i 40 godina umjetničkog djelovanja, japanska mreža NHK posvetila mu je dokumentarni film snimljen na povijesnim lokacijama grada Nare koji je proslavljao 20 godina na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine. Pogorelićeve koncertne aktivnosti tijekom sezone uključivale su solističku turneju po Kini, Tajvanu i Japanu, Francuskoj i Španjolskoj te brojne nastupe i projekte u Europi, gdje je izvodio obljetnički program s djelima W. A. Mozarta, R. Schumanna i F. Liszta. Ivo Pogorelić posebno je posvećen studijskom snimanju. Taj glazbeni genij, godinama vjeran svojoj najboljoj publici (onoj u Dvorani Lisinski), ovaj će je put počastiti izvedbama glasovirskih remek-djela Bacha, Beethovena, Chopina i Ravela i tako zaokružiti još jednu iznimno uspješnu sezonu najtraženijega hrvatskog koncertnog ciklusa – ciklusa Lisinski subotom.
Harmica Pub